Årets semester – Norge

Det har varit lite dålig uppdatering från vår sida den senaste månaden för vi har nämligen varit i väg på semester och kopplat bort allt annat runt omkring. Men nu är vi tillbaka till vardagen som vanligt igen! I år gick semestern till Norge där vi under 3 veckor hann se oss omkring en hel del. Vi började med ett besök under 2 dagar i Kiruna då Jens farbror med familj bor där sedan fortsatte vi med bil på E10 mot Abisko och Riksgränsen är super med många rastplatser och bra övernattning för den som behöver. Nästa dag åkte vi över riksgränsen och Björnfjäll mot Norge där vi vek norrut på E6 mot Alta, ja vi körde helt enkelt en del och stannade titt som tätt längst vägarna och tog en liten promenad och såg oss omkring i den fantastiska naturen. Även om det är långt att köra så är det en otroligt fin vy man hela tiden har vilket underlättar väldigt mycket. När vi kom till Sjövegan i Troms stannade vi även på en idyllisk campingplats – Elvelund som är beläget vid vattnet. De har även en sandstrand i närheten och en fantastisk utsikt över både hav och sjöar, här anordnar dom även med utflykter till ett jätte spännande grottsystem så vi bestämde oss för att hyra en bungalow i 3 nätter då man kan välja mellan det, stugor och camping. Här tog vi det lugnt där vi sovut, läste och fiskade vilket blev en perfekt start på vår semester.

 

elvelundcamping

 

Efter Troms körde vi tillbaka mot E6:an mot Bjerkvik och tog E10 mot Lofoten. Även resan hit är fantastisk över broar och genom tunnlar med en magisk utsikt. Väl framme i Lofoten så tappar man nästan andan av dess skönhet med majestätiska berg, fjordar och stränder. Har ni någon gång varit där så vet ni vad vi pratar om! Här kan man spendera en oändlighet med att bara se sig omkring. Här spenderade vi en vecka och vi var ju bara tvungna att hyra en av de gamla fiskestugorna!

Vi började med att gå på Lofotr Vikingmuseum och Borg som är det största vikingalångahuset man hittat. Det är riktigt spännande och det var otroligt häftigt att se. Vi gick även vandringsleden och bada i det kalla men fina vattnet omringat av kritvita stränder. Vi åkte även till Svolær som är Lofotens största stad, där promenerade vi omkring på små gator och tog oss en titt på marknaden. Vi hade under hela semestern tur med vädret och runt 20-25 grader varmt vilket var riktigt härligt. Vi hade packat ner allt från regnkläder till badkläder, shorts och tjocktröja för man vet ju aldrig vad man kan förvänta sig här uppe i norr!

Innan hemresan stannade vi några nätter i Bodø som vi blev tipsade av från en av Fridas kollegor som varit där förra våren. Tur var väl det för oj så vackert! Ja, hela Norge är storslaget och man slutar aldrig att förundras av dess natur. Vi var ju tvungna att fiska i Saltströmmen vilket har otroligt starka strömmar där vi efter mycket om och men lyckades fånga en torsk. (Denna släppte vi dock ner lika fort.) Sista dagen paddla vi kajak och på kvällen åt vi middag på Bryggerikaia med läget i kvällssol nere vid hamnen som blev ett perfekt avslut på kvällen. Vi hoppades på att få se en havsörn men det gjorde vi dessvärre inte. När vi kom tillbaka hem efter dryga 3 veckor var vi minst sagt utvilade, en perfekt semester med andra ord. Norge kan vi rekommendera starkt och det finns mycket kvar att se för oss. Hur har er semester varit?

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jens läser karta i Lofoten

 

Bunes beach as viewed from Helvetestinden, Moskenesoy, Lofoten Islands, Norway
Lofoten och Troms nedanför

trmos