Kebnekaise

Att besöka Kebnekaise är en helt fantastisk upplevelse som alla borde ta del utav någon gång. Vare sig du är en friluftsmänniska eller inte så är det ett riktigt äventyr som du kommer bära med dig hela livet. Den vanligaste vägen till Kebnekaise går via Nikkaluokta och Kiruna. Man kan ta bussen till Nikkaluokta vilket är platsen där du börjar din vandring. Hela vägen är ca 19 km och vägen är helt underbar med bara blommor och gräs i sikte, en natur som liknas vid sagoböcker. Vattnet i jokkarna är det friskaste du kan dricka och vandringen känns enkel när man blickar ut över den oförstörda naturen. Det känns som man kunnat fortsätta gå för alltid! Men ju längre upp mot berget du kommer desto tyngre blir det. Det finns två olik vägar till toppen, västra leden och östra leden. Den västra är för dig som vill bestiga toppen på egen hand, den valde vi men jag skulle rekommendera den östra med en guidning om du inte vandrat så mycket tidigare. De är dessutom billiga och ligger runt 200-300 kr. Du kan även besöka fjällstationen där du sedan kan gå tillbaka ner till och äta en trerättersmiddag, men vi tycker att egen packning och mat är en stor del av äventyret.

Att stå på toppen av Kebnekaise är mäktigt! Det är otroligt tufft att ta sig upp och visst fundera vi på att ge upp och vända men då är det bättre att ta en extra paus och tänka på varför man kom dit från början! Tillåter vädret dig att fortsätta upp mot toppen så finns det faktiskt ingen anledning till att ge upp. Beroende på vad du har med dig och hur många liter vatten så kan packningen väga en del, så många kaffe pauser kommer tas under vandringen, men det är ju bara trevligt, eller hur? Längst vägen träffar man även på folk från alla möjliga länder och för en stund känns det som att man befinner sig någon annanstans än hemma.

Vad du behöver (beroende på om du ska övernatta eller ej).

  • Ett par vandringskängor, helst som går upp över anklarna så du inte stukar foten eller trampar fel lika lätt. Ett tält och sovsäckar.
  • Toapapper och hygienprodukter
  • Enkel packad och lätt mat. Vi bestämde oss för att torka en del av vår mat i ugnen innan vi gav oss iväg. Ha även lätt tillgängliga snacks med dig som nötter vilket är lätt att äta. Vi har också en Pocket Rocket spis som vi hade med oss för att värma vår mat på. Det tar knappt någon plats eller vikt alls.
  • Regnkläder, man vet aldrig när regnet öser er, bäst att ta det säkra för det osäkra. En kombinerad regn/vindjacka är det bästa att vandra i, även en tunnare flece under. Ta även med dig vantar och mössa då det kan bli riktigt blåsigt och kallt ju längre upp du kommer.
  • Karta med kompass
  • Beroende på vilken tid på året du åker (vi rekommenderar sommaren) kan det vara bra att ha med sig en ishacka då is kan ligga kvar även på sommaren, men det är inget måste. Vi hade ingen och klara de oss ändå!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vårt glada gäng

tältet

Tältet vi övernatta i 

Här kan du läsa mer om Kebnekaise