Kortbedrägeri ökar

Den senaste tiden har vi hört allt för ofta om kortbedrägeri, när pengar helt plötsligt fattas på ditt konto som du inte har någon aning om hur detta gått till eller från vilket land de överförts från. Du har säkert också hört om detta innan eller kanske råkat ut för det? Kortbedrägeri innebär att någon kommit över dina kontouppgifter men inte själva kortet. Under 2015 hade denna typen av bedrägeri ökat med 70 % och från 2015 till 2016 har det ökat med ytterligare 40%, visar en sammanställning som gjorts vid Polisens nationella bedrägericenter. Fast vi bara är inne på halva året så har polisen fått in över 25 000 anmälningar om kortbedrägeri vilket är dubbelt så mycket som under förra året.

-Man går in på någonting som kallas cardingsidor, det vill säga sidor som enbart säljer den typen av varor. För att komma in där så måste man vara medlem eller godkännas och sidorna finns inte på det vanliga internet utan på det vi kallar darknet, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter. Cardingsidorna på darknet har i sin tur köpt kontokortsuppgifterna från personer som gjort stora dataintrång. För bedragaren finns det mycket pengar att hämta och risken att åka fast är ganska liten.

Det finns 100 000-tals stulna kontouppgifter till salu på nätet som kostar runt 100 lappen, dessa har stulits vid intrång i olika databaser som lagrar kortuppgifter. Frida mötte en äldre herre som berätta om hur över 20 000 kr dragits från hans konto efter att han varit och handlat på en pizzeria. Detta är för att dina kontouppgifter registreras när du drar ditt kort och de fått nyss om CVV koden som finns på baksidan så har de alla uppgifter de behöver.

Det finns sätt att skydda sig på och det är genom att sätta en färgad tejpbit på CVV koden så att du täcker den, eller skrapa bort den helt från kortet men spara den om det skulle behövas. Man kan även blockera sitt kort mot internetköp eller köp utomlands förutom när man själv ska handla. Alla banker erbjuder dessvärre inte denna typ av service men det är värt fundera på att byta bank om man inte känner sig trygg. Vill du läsa mer om detta kan du klicka in dig på svt.se Det är bra att vara medveten om dessa problem så du kan stoppa dem innan de drabbar dig.