Läsning och böcker

Att läsa en bra bok är inte bara underhållande och avslappnande utan det finns många anledningar till varför läsande är bra. Läsning är ett redskap för att inhämta kunskap och för att öka sitt ordförråd. Läsning möjliggör och stimulerar ett abstrakt tänkande och ditt språk utvecklas. En bra bok innehåller alltid ett budskap och man kan lära sig otroligt mycket genom att läsa allt från självbiografier till historieböcker. Vilket område du än vill lära dig mer om så finns det alltid en uppsjö av böcker att välja bland.

En bok kan få oss att både skratta och gråta, tänka till och få inspiration. Det kan väcka nya frågor och ger oss tid att reflektera, en bok vidgar våra vyer och vårt medvetande om vår omvärld. Det kan ge oss kunskap om olika kulturer, länder, människor och platser och hittar du en kategori du vill lära dig mer om är just böcker bland det bästa sättet att lära sig på. Samtidigt som du följer någons historia eller berättelse så finns det också mycket att lära sig utav den.

Det är viktigare än vad man kan tro att läsa redan vid väldigt tidig ålder. Innan år 2000 låg PISA mätningarna (läs förståelseundersökning) i Sverige bra till men sedan dess har resultaten sjunkit. Mellan 2009 – 2012 sjönk det dramatiskt inom alla områden och försämringen var störst bland pojkar. PISA mäter 3 områden, matematik, NO och läsförmåga. Resultaten fortsätter sjunka inom alla områden men det allvarligaste är läsförmåga då läsning och förståelse är grundläggande för annan inlärning och förståelse. Böcker och skrivning har fått stor konkurrens från TV, datorer och medier och svenska barn lägger betydligt mindre tid på att läsa jämfört med tidigare generationer. Både barn och vuxna läser idag många texter under en dag men dessa är mycket korta som blogginlägg, artiklar och statusuppdateringar som inte alls går att jämföra sig med en bok.

bokdamm

 

Som förälder påverkar man sitt barn skolresultat både positivt och negativt. Man bör självklart göra sitt allra bästa och läsa högt för barnen redan vid en väldigt tidig ålder. Att inspirera till böcker och skrivning och öka barnens nyfikenhet kommer hjälpa dem in i vuxen livet. Barn mognar även snabbare genom läsning och de ökar deras medmänsklighet samt medvetande.

Vi båda älskar att läsa och kan sluka bok efter bok under bara ett par veckor. Vad jag (Frida) gillar mest är självbiografer. En bra självbiograf slår det mesta och efter varje bok man läser får man en ny syn på såväl livet som andra människor. Här nedan har jag listat några av mina favorit böcker.

 

  • Den långa vägen till frihet av Nelson Madela
  • Samtal med Gud – en ovanlig dialog av Neale Donald Walsch
  • Inte utan min dotter av Betty Mahmoody
  • Den vita massajen av Corinne Hofmann
  • Flyga drake av Khaled Hosseini