Norrsken

Jag tror att upplevelsen av ett Norrsken står på alla svenska människors bucket list. Fenomenet förför oss och det är inte mycket som kan liknas med färgerna som hänför på himeln.

Norrsken är alltså ett olikfärgat ljus som man ibland kan se över himlen i dem norra delarna av världen. Visst sser det helt fantastiskt ut? Vi som bor i Lappland och har sett ett Norrsken kan känna oss otroligt lyckligt lottade. Det är miljoner människor runt om i världen som drömmer om det vi fått uppleva!

Njut av den tanken.

 

Så här står det på Sverigesradio:
Grönt, rött eller lila. Ett norrsken kan ha olika färger som bildar vackra spektakulära mönster. Men vad är egentligen ett norrsken? Vi har samlat några fakta.

Det är solens aktivitet som driver norrskenet. När kraftiga solvindar träffar partiklar i jonosfären får dessa en enorm hastighet och fångas in av jordens magnetfält.

När de krockar med olika atomer, till exempel syre och kväve, i atmosfären bildas ljus. Eftersom partiklarna inte störtar slumpmässigt mot jorden, utan styrs av jordens magnetfält så bildas det olika ljusmönster, som alltså är en mängd olika kollisioner.

När människan fortfarande trodde att jorden var platt, trodde vissa att norrskenet var solens strålar som nådde utanför jordskivans kant när solen låg under jorden.

Längden på en så kallad norrskensbåge kan vara 1000 kilometer eller mer, men bredden kan vara så liten som 100 meter.

Grönt, lila och till och med rött. Norrskenet kan ha olika färg beroende på vilken höjd och vilka atomer som partiklarna krockar med. Det typiskt gröna norrskenet orsakas av kollisioner med syreatomer på omkring 100 kilometers höjd.

Den mest intensiva delen av ett norrsken varar ofta mindre än tio minuter. Så det gäller att passa på om du vill fånga detta ljusfyrverkeri.

Källa: Institutet för Rymdfysik, IRF