Renarna släpps ut på bete

Nu har sommaren äntligen kommit till stora delar av Lappland, både längst efter kusten och i inlandet. I allra nordligaste Norrland så ligger snön fortfarande i meterdrivor uppe på fjällen och i Kiruna så snöade det för några dagar sen. Dock nere i södra Lappland och mot kustområdena så har våren börjat kommit in och för samerna så är detta en extremt viktig period.

När våren knackar på dörren så börjar nämligen den största försörjningen för många samer, nämligen starten på rensäsongen. Det är just nu som renarna släpps ut på bete på olika platser i landet. Varje sameby har områden där de släpper ut renarna och sedan strövar de fritt under hela sommaren och fram till hösten. Många år är det tyvärr markstrider mellan markägare och samerna då markägarna inte vill låta samerna släppa ut sina renar på markerna, fastän samerna har varit här i Lappland i tusentals år. Många fall dras till domstol där det är blandade utgångar av domarna.

Något som blivit med populärt på senare tid är att göra ost på renmjölk, men det är självklart renköttet som är den huvudsakliga inkomsten för samerna. Att göra renost är inte så lätt då renarna inte är lika tama som vanliga kossor eller getter, utan är mer vilda inuti. De som har åtagit sig att göra renost måste dock hålla de renarna i ett hägn, för skulle de släppa ut renarna på ströbete så ser de dem inte på flera månader. Sedan i slutet av sommaren så vallas renarna in till inhägnaderna där de varit under vinter, och då är det slaktdags vilket är den allra viktigaste tiden på året då det är där den största delen av inkomst kommer ifrån.

Fastän renarna håller sig till sig själva under sommarbetet är det ändå ett stort arbete som väntar för renägarna. Att hålla koll på att rovdjur inte finns i området, att något djur inte blivit skadat och kolla så att betesmarkerna ser rätt ut är viktiga punkter som i princip är ett heltidsjobb att kolla på.