Bron-skaparna intar Lappland

Något som både jag och Jens älskar är tv-serien Bron. Ni kanske har sett den? Den går via SVT1 och är en av de mest populära nordiska tv-seriarna någonsin. De tre säsongerna blev en internationell succé även ifall serien går både på danska och på svenska, nu har länder som Frankrike och USA gjort versioner på denna kallad ”The Bridge”.

midnattsolserielappland

 

Nu kommer det en helt ny serie av skaparna vid namn ”Midnattsol” som är inspelade inget mindre än i Lappland. Den omnämns som en deckarserie som både vill underhålla och skildra delar av Sverige som förbises vilket vi älskar. Jens sa att det är precis som behövs och när han hörde att handlingen skulle bygga omkring lokala frågor och lyfta samisk kultur blev han helt till sig. De har även samiska skådespelare med, de fantastiska Sofia Jannok och Maxida Märak och de tror att serien kommer väcka debatter om vad som är rätt och fel när man skildrar samisk kultur.

Bild från Midnattsol.

 

Det ska bli spännande att följa serien och även vi tror att det kommer vara en bra input för bestående Sverige att se hur livet i Lappland är, upptäcka dess skönhet och skapa mer intresse för de svenska minoritetskulturerna. Skaparna av serierna ”Bron” och ”Midnattsol” är Björn Stein och Måns Mårlind och serien har premiär den 23e oktober.