Fiska i Lappland

Sommar är nog den bästa tiden på året, men sol, lite värme och en hel del natur att ta vara av. Fiska är ett perfekt sätt att komma ut i skogarna och antingen vara för sig själv eller med sina nära och kära. Kan också vara ett kul sätt att mixa sin hobby med en tävling!

Tyvärr missade vi precis Gäddhänget i Lycksele! Det var en rolig lagtävling den 7 juli man man tävlar mot varandra, båt för båt. Du skulle ha fått fiska i Umeälven mellan Hällfors och Tuggendammen. Men man ska inte gråta över spilld mjölk. Det finns ännu en tävling du kan delta i som sker mellan 18 – 19 augusti i Kattisavan Camping i Lycksele. Tävlingsområden denna gång är Umeälven inom Kattisavan och Blåvikens FVO.  Här kan du fånga grov gädda och har kommunens finaste flugfiskevatten. För att komma till skott, varje lag ska vara minst 2 personer och du ska vara anmäld senast måndagen den 14 augusti. Du får använda dig av metoder som spinnfiske och flugfiske, från båt eller kajak. Du får använda håv eller lipgrip (huggkrok eller liknande är förbjudet). Eng godkänd fisk är 70 cm och den sammanlagda längden av lagets fem längsta gäddor vinner!

Fredagen den 18 augusti kl. 13:00 kommer regelgenomgången att dras och starten drar igång 14:00 och avslutas 19:00. Dagen därpå kommer påbörjas kl 09:00 och dina bilder och rapporter ska lämnas in 17:00. Din trevliga fiskehelg kommer avslutas med middag och After Fish med Live musik och sedan den spännande prisutdelningen!

Stor-gädda (1)Om du är intresserad att själv ta en fisketur till Lycksele finns det massor av bra vatten att fiska i. Vindelälven, mellan Djupselforsen och Vindelgransele , har de senaste åren haft en väldigt positiv utveckling av laxuppvandring. Laxfiske har säsong mellan juli till mitten av september. De bästa stället för flugfiske är Storgräsforsen, medan många andra forssträckor fiskas effektivast med spinn.

Att fiska gädda och abborre är bra i nästan alla vatten i kommunen. Både Umeälven och Umgransele  är berömda gör grov gädda, där man lätt kan hyra en båt för dagen att åka ut och fiska med. Öreälvens och Vindelälvens selområden är också ett bra tips för den som letar stor och stridbar gädda och abborre.